Hartcoherentie, de kern HeartMath en research
Reïntegratie en gezondheid HearthMath video's
Hartcoherentie, de kern van de methode
Het hart speelt een centrale rol in ons functioneren, onze gezondheid en ons gevoel van welbevinden. We functioneren optimaal als ons hartritme, het verschil in intervallen tussen de hartslagen, in balans is. Als ons hart zogezegd ‘coherent’ functioneert.

Het hart, en in het bijzonder het hartritme, heeft een diepgaand effect op diverse emotionele, fysiologische en mentale functies, zoals de helderheid van denken, inzicht, het nemen van strategische beslissingen en de wijze van communiceren.
Het hartritme staat op haar beurt weer sterk onder de invloed van gevoelens, emoties en de ademhaling. Stressvolle emoties zoals frustratie en ongerustheid hebben een negatief effect op het hartritme, terwijl positieve emoties zoals plezier, genegenheid en dankbaarheid het hartritme gunstig beïnvloeden.
Als het hartritme optimaal is, dan noemen we dat coherentie en het bevordert de gezondheid, de flexibiliteit en het prestatievermogen en vermindert stress. Het brengt mensen terug in hun natuurlijk evenwicht: mentaal, emotioneel en fysiek.

In de illustratie is een weergave te zien van een onregelmatig hartritme tijdens stress (frustratie) en de weergave van een harmonieus hartritmepatroon tijdens een positieve gewaarwording (waardering).
Het hartritme, en dus de mate van coherentie, kan door iedereen zelf beïnvloed worden. De HeartMath methode is een vorm van bio-feedback en omvat technieken die de coherentie doen toenemen.

Bio-feedback techniek
HeartMath heeft interactieve software ontwikkeld waarbij, via een oorsensor, het hartritme kan worden gevolgd en de mate van coherentie zichtbaar wordt op een computerscherm. Mensen kunnen de technieken eenvoudig zelf leren toepassen en gebruiken bij o.a. de volgende situaties:
  • Nervositeit, gespannenheid of gevoelens van stress
  • Te veel aan het hoofd / te veel te doen
  • Het gevoel weinig energie te hebben
  • Snel afgeleid als iemand iets probeert te vertellen
  • Ontevreden, teleurgesteld, irritatie of vermoeidheid
  • Frustratie of boosheid
  • Te serieus, verminderd gevoel voor humor

Qumo Trainingen
Vitaal en Veerkrachtig Leiderschap
Wilgenlaan 36
2761 TM Zevenhuizen

T 0180-631629
M 06-51920464
E info@qumo-trainingen.nl
I www.qumo-trainingen.nl
KvK 24358872 te Rotterdam

© 2015 Qumo Trainingen
Disclaimer | Privacy statement | Cookiewetgeving